torsdag 8. januar 2009

Romjul uten like

Mens fedrene i hjemlandet har spist seg fete på småkaker og ribbe, fyrt i peisen og fryst av seg håret på leggene, har Team Ecuador gjort seg opplevelser helt utenom det vanlige denne romjulen. De har ikke drukket kaffe og dormet seg innendørs – nei, Team Ecuador har levd i ett med naturen og det den har å by på. Snøen ble byttet ut med stekende sol og ribben med piraja. Julegranen, eller palmen, ble pyntet med aper, og i stedet for nyttårsraketter har vi nydt synet av ildfluer og stjerneskudd. Team Ecuador har vært på JUNGELTUR.

Det å dra på jungeltur er ikke bare-bare. I jungelen finnes mange farlige ting, som for eksempel giftige edderkopper, slanger og caymaner. En cayman er en slags alligator, bare litt mindre. Men de var store nok. Det syntes i alle fall vi der vi rodde i en smal uthulet trestamme på Napo-elva, og caymanøyne lyste mot oss fra alle kanter i nattemørket.

Men det er ikke hva som er farlig man skal tenke på når man er på jungeltur, særlig ikke når det fins så mange andre ting å fokusere på og undre seg over. Hvordan Quichuaindianerne en gang har levd kun av det de har fått fra skogen, er et eksempel. Trær og planter med spennende funksjoner som dekker medisinske behov og fyller opp snekkerens verktøykasse (vi fant blant annet blader som fungerte fint som sandpapir), mat og ansiktsmaling er bare en brøkdel av alt det spennende som er å finne i den store skogen.

Venner er det heller ikke vanskelig å få så langt vekk i fra ”sivilisasjonen”. Det tok oss omtrent fem minutter før apen Nils Reidar kom og hilste på oss, og det ble fort et varmt og intenst forhold oss i mellom. Om kvelden ble vi beriket med gamle indianerfortellinger om månen og Boaslangen fortalt av en ekte indianergutt. Han het Tarzan og bodde i trærne sammen med apene, i hvert fall i følge ham selv.

Fem dager var vi ute på jungeleventyr. Det var vært utrolig spennende, men vi vil også si at det har vært litt godt å komme tilbake til storbyen igjen. Det som i hvert fall ikke er til å sette på en krakk (les: stikke under en stol), er at vi er nå mange myggstikk, skitne klær og et sett pirajatenner i tillegg til mange uforglemmelige minner rikere.
(Beklager mangelen paa bilder, men dette gikk gruelig tregt. Smoer dere med taalmodighet!)

5 kommentarer:

Jorunn Tveit sa...

åå, virker som dere har hatt en konge jungeltur!!
kos dere på neste tur også!;)

Anonym sa...

Det hørtes heilt fantastisk ut =) tenk det, Live :) nå e det du så kan skremma meg me alle de farlige dyrå ;)

Hanna sa...

helu :)

Og godt nytt år!
Kjekt me jungelinnlegg.. :) Juleferie i jungelen kan funka d ;) godt at dåkk har d bra (d virka sånn :) Kor i jungelen va dåkk? Begynnte dåkk i Mishualli? eg bare lurte.. uansett, ta godt vare på kvarandre :) Kosa dåkk på Galapagos! Så fantastisk!!!

måtte du få ein vidunderligt fine dag Live :)

Anonym sa...

for ein tradisjonelle julefeiring!

Live sa...

Jorunn! Koselig at du stakk innom her da;) Haaper dere har det bra i Senegal og har hatt en fin julefeiring dere ogsaa:)

Ing: Ja, det kan eg. Men det vakje saa gale som eg trudde. Eg hadde forberedt meg paa det versta, men det va jo bare goey. Og alle de farlige edderkoppane gjoemte seg i jordaa!

Hanna: Heisann! Og godt nytt aar te deg og! :) Me bjynte i Mishualli me og ja:) Det va gjerna den turen dokke og tog? Tusen takk for det! Og maa du kosa deg du og:) Tenga un buen dia:)

A: Stemme